Amerykańskie pancakes

amerykanskie_pancakes

Mężczyzna upolował ostatnio syrop klonowy, więc grzechem byłoby nie zrobić pancakesów. Takie amerykańskie panckaes to idealna opcja na leniwe weekendowe śniadanie. Korzystałam z przepisu mojej ukochanej Nigelli, jednak przyrządziłam wersję bardziej fit, zamieniając zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a biały cukier na brązowy.

Składniki (ok. 16 naleśników):

  • 225g mąki pełnoziarnistej
  • 300ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

Do smażenia:

  • oliwa lub olej

Do podania:

  • syrop klonowy
  • ulubione owoce

Powyższe składniki wymieszać razem. Odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Łyżką nakładać ciasto, formować małe kółka. Kiedy ciasto zacznie bąbelkować jest to znak, żeby je przewrócić na drugą stronę. Usmażone pancakesy polać syropem klonowym i posypać ulubionymi owocami. Smacznego!

(Przeczytano 1 500 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: