Brownie, czyli ciasto czekoladowe

Ciasto nie należy do tych mało kalorycznych, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Jest banalnie proste, bardzo szybkie i wszyscy się w nim zakochują. Należy uważać, żeby nie trzymać go zbyt długo w piekarniku – powinno być wypieczone z wierzchu i wilgotne w środku.

Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jajka
110g mąki
100g cukru


Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Jajka i cukier ubić, aż do powstania białej, delikatnej piany. Delikatnie połączyć obie masy i dodać do nich mąkę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Piec przez 20-25 minut w 180C.

*Do ciasta można dodać posiekane orzechy.

 

(Przeczytano 163 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: