Chilli con carne

Ostatnio często słyszę “a gdzie w tym przepisie jest mięso?”, dlatego dzisiejszy wybór padł na chilli con carne. Jest to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Można spotkać jej różne wariacje, szczególnie jeśli chodzi o obecność kukurydzy i fasoli. Jedna z historii o powstaniu tej potrawy mówi o tym, że zakonnica Maria z Agredy krzewiła chrześcijaństwo wśród Indian w niebanalny sposób, a mianowicie za pomocą swojego ducha, który podczas wizji opuszczał ciało i wędrował przez ocean. Jedna z takich podróży zaowocowała przywiezieniem przepisu na chilli con carne. Warto było przemierzać tyle kilometrów.

Składniki (4 porcje):
250g mielonej wołowiny
400g pomidorów z puszki (cała puszka)
400g czerwonej fasoli (cała puszka)
150g kukurydzy (pół puszki)
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
50ml czerwonego wina
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
sól
pieprz


Cebulę poszatkować i ze szczyptą soli podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek, oregano, ostrą paprykę i kmin rzymski. Smażyć 1 minutę, dodać mięso mielone. W momencie, kiedy przestanie być surowe, dodać wino i poczekać aż wyparuje. Dodać pomidory z puszki i dusić przez około 15 minut. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę i gotować przez około 10 minut. Doprawić pieprzem.
Podawać z białym ryżem lub tortillą, z dodatkiem śmietany i ewentualnie guacamole.

(Przeczytano 106 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: