Crumble migdałowe z truskawkami i wiśniami

Przepis powstał ze względu na chęć umilenia życia Adamowi, który tak ciężko uczył się w moim mieszkaniu, że aż dostałam alergii (i to wcale nie na jego lenistwo). Inspiracja pochodzi od mojej ukochanej Nigelli.
Składniki:
500g truskawek
100g wiśni
125g migdałów
110g mąki pszennej
30g białego cukru
50g brązowego cukru
75g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka esencji rumowej

Truskawki pokroić na ćwiartki i wraz z wypestkowanymi wiśniami wrzucić do naczynia do zapiekania. 25g migdałów zmielić blenderem na proszek (można kupić już zmielone migdały), dodać do owoców wraz z białym cukrem i esencją rumową. Wszystko wymieszać.

Masło pokroić w kostkę i utrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia. Resztę migdałów posiekać (można też użyć płatków migdałowych). Migdały i brązowy cukier dodać do utartej kruszonki, która następnie wyłożyć na owoce.
Zapiekać przez 30 minut w 200C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut do ostygnięcia.
*Zamiast truskawek i wiśni można użyć innych owoców
**Zamiast esencji rumowej można użyć samego rumu. Próbowałam również użyć esencji waniliowej, jednak rumowa smakuje mi o wiele bardziej.

(Przeczytano 74 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: