Domowa chałwa z pistacjami

Domowa chałwa z pistacjami

Dużą przewagą domowych słodyczy nad tymi ze sklepu jest to, że dobrze wiemy co znajduje się w środku. I nagle okazuje się, że nie trzeba dodawać do nich tony cukru i ulepszaczy, żeby były pyszne. A co najważniejsze, czas ich przygotowania może okazać się krótszy niż wyprawa do sklepu. Tak jest właśnie w przypadku tej domowej chałwy z pistacjami (no dobra, trzeba się uzbroić w trochę cierpliwości na sam koniec, ale i tak ta chałwa wygrywa ze wszystkimi kupnymi).

Składniki:

  • 150g sezamu
  • 30g obranych i posiekanych pistacji
  • miód (ok. 3 łyżek)

Sezam uprażyć na suchej patelni. Trzeba go pilnować, żeby się nie przypalił, bo zrobi się wtedy gorzki. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować na gładką masę, dodając porcjami miód (żeby uzyskać sypką chałwę należy dodać mniej miodu, do kleistej chałwy potrzebna będzie jego większa ilość). Na koniec dodać pistacje i dokładnie wymieszać. Nałożyć porcje chałwy do silikonowych foremek lub uformować w walec i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki, aby chałwa stężała. Smacznego!

(Przeczytano 343 razy, 1 w dniu dzisiejszym)