Dorsz w pomarańczach z bakaliami

Przepis na tego dorsza miałam okazję zdobyć na Slowfoodowej Wigilii. Ryba zniknęła z talerzy w porażającym tempie, co jest najlepszym dowodem na to, że najsmaczniejsze jedzenie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (3-4 osoby):
600g filetów z dorsza
30g rodzynek
30g migdałów w płatkach
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
1 pomarańcza
10g masła
sól
pieprz


Rodzynki namoczyć w wodzie. Filety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sokiem z połowy cytryny i sokiem z połowy pomarańczy. Położyć kawałki masła, posypać rodzynkami i migdałami. Doprawić solą i pieprzem. Pomarańczę pokroić w plasterki i położyć je na dorszu. Zapiekać przez 25 minut w 170C.

(Przeczytano 632 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
    PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
    WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
    NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
    Radosnych Świąt życzy Aga