Grillowany kurczak w piwie

Coraz gorsza pogoda wcale nie musi oznaczać zakończenia sezonu grillowego. Nie ma sensu rozpisywać się o zaletach patelni grillowych, bo o tym wypowiadano się już wiele razy na wszelkie sposoby. Przykład jest lepszy niż tysiące słów, a grillowany kurczak w marynacie piwnej doskonale nadaje się do spełnienia tego właśnie zadania.

Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
250ml piwa
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
sok i skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Piwo połączyć z oliwą, musztardą, sokiem i skórką z cytryny, gałką muszkatołową, szczyptą soli i pieprzu. Zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki (conajmniej na godzinę, ale najlepiej zostawić je na całą noc). Kurczaka grillować ok. 5 minut z każdej strony, aż do zarumienienia i powstania charakterystycznych pasków. Można podawać z sałatką z marchewki.

(Przeczytano 277 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: