Grillowany łosoś ze szparagami

łosoś_ze_szparagami_gotujesy

Mistrzostwo tego dania tkwi w jego prostocie. Kilka składników, kilka minut i można się rozkoszować cudownym smakiem  grillowanego łososia ze szparagami. Zdrowo, smacznie i szybko, czyli to, co cenię najbardziej w zapracowane dni. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • 250g fileta z łososia
  • 5-6 zielonych szparagów
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka tartego Parmezanu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Łososia oddzielić od skóry. Z obu stron posypać solą i pieprzem oraz pokropić sokiem z cytryny. Grillować ok. 4 minut z obu stron. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce (poprzez przełamanie każdego ze szparagów na pół, szparag jest mądry i wie gdzie ma się złamać). Na patelni rozgrzać masło, podsmażać szparagi przez 4-5 minut. Łososia ułożyć na talerzu, na nim położyć szparagi, posypać wszystko parmezanem. Smacznego!

(Przeczytano 1 580 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: