Grzanka z awokado i ananasem

grzanka z awokado i ananasem

Kilka dni temu, niczego nieświadoma, przeglądałam polecane zdjęcia na Instagramie. Nagle mój wzrok przyciągnęło zdjęcie smakowicie wyglądającej kanapki. Podpis pod nią brzmiał: avocado pineapple toast. Pół godziny później byłam już ubrana i gotowa, aby ruszyć na poszukiwania awokado i ananasa. Pobliskie sklepy mnie nie zawiodły, jednak awokado potrzebowało dwóch dni, żeby dojrzeć do tego przepisu. Warto było czekać na to kremowo-słodko-pikantno-chrupiące połączenie. Zdecydowanie będzie to teraz jedno z moich ulubionych śniadań.


Składniki (4 grzanki):

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • ćwierć ananasa
  • 1 awokado
  • świeża kolendra
  • masło
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól

Pieczywo posmarować cienką warstwą masła i zgrillować z dwóch stron. Ćwiartkę ananasa obrać, pamiętając o usunięciu twardego środka i pokroić w drobną kostkę. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem. Ananasa wymieszać z awokado, dodać łyżeczkę posiekanej kolendry, płatki chilli, przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastą posmarować zgrillowane pieczywo. Smacznego!

(Przeczytano 737 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: