Kaczka dziwaczka cała w.. porach

Już ostatni przepis jedzeniowy z moich francuskich wakacji (czeka jeszcze jeden napojowy). Był to dzień pełen zmiany planów. Mieliśmy gotować marokańskie jedzenie, nie wyszło. Miałam się znaleźć tego dnia w Paryżu, nie wyszło. Pierwsza zmiana okazała się wyśmienita, z drugą już tak łatwo nie było, ale pewnie będzie o czym opowiadać wnukom.
Jak wiadomo Francuzi kaczki uwielbiają. Oczywiście głównie jeść, bo ich dokarmianie kojarzy się w filmem “Feed”. I znają się na ich przyrządzaniu na różne sposoby. Max nauczył mnie robić kaczkę w porach.

Składniki:
-2 piersi z kaczki
-4 pory
-100ml śmietany
-pieprz


Z piersi kaczki wytopić tłuszcz poprzez smażenie ich na patelni (koniecznie skórą do dołu). W tym czasie obrać pora z ciemnozielonych liści i poszatkować (my szatkowaliśmy na ćwiartki). Kiedy tłuszcz się wytopi, zdjąć piersi i udusić na nim pory. Kiedy będą już miękkie, dodać śmietanę i pieprz. Usmażyć kaczkę z drugiej strony i ułożyć na uduszonych porach.

 

(Przeczytano 691 razy, 2 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: