Zabrałam się ostatnio za domową produkcję cydru. Niedługo z pewnością podzielę się z Wami przepisem, ale testuję różne rozwiązania, żebyście od razu mogli zrobić ten najlepszy. Jedna z pierwszych butelek trafiła do Mamy Mrzenki z okazji mamowego święta. Dziarsko wypiłyśmy prawie całą zawartość, w końcu dzień święty trzeba uświęcić. To, co uchowało się do dnia następnego, postanowiłam zmiksować z truskawkami i tak oto powstał ten przepyszny koktajl truskawkowy z cydrem. W oczekiwaniu na powrót rodziców, umieściłam go w lodówce, jednak tak niefortunnie, że przy otwieraniu ucierpiały dwa kieliszki, wnętrze lodówki i podłoga mogła się nacieszyć smakiem koktajlu, a my z mamą mogłyśmy się nacieszyć sprzątaniem. Najważniejsze, że było więcej porcji i po akcji ratunkowej można było się później nacieszyć samym koktajlem. Także uczcie się na moich błędach i nie powtarzajcie tego u siebie (tej akcji z lodówką, koktajl powtórzcie).
Składniki (4 porcje):
- 250g truskawek
- 250ml wytrawnego cydru
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Wstawić na godzinę do zamrażalnika. Przy pomocy blendera lub wyciskarki do soków z przystawką do smoothies przerobić truskawki na gładki koktajl, dodać cydr i dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!