Kremowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Kremowy makaron z cukinią

Makaron z cukinią można przyrządzić na tysiąc sposobów i każdy z nich będzie prawdopodobnie pyszny. Tak właśnie jak ta kremowa wersja z serem ricotta i suszonymi pomidorami. Miałam posypać go jeszcze prażonymi pestkami słonecznika, ale tak się spieszyłam, żeby móc go zjeść, że zupełnie o tym zapomniałam. Wy nie musicie być takimi gapami i śmiało posypujcie go słonecznikiem, orzechami pinii lub płatkami migdałów.

Składniki (4 porcje):

  • 300g ulubionego makaronu
  • 2 małe cukinie
  • 100g sera ricotta
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżka nieklarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 15g startego parmezanu
  • łyżeczka suszonej mięty
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól
  • posypka: nasiona słonecznika, orzechy pinii lub płatki migdałów

Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło. Czosnek posiekać i podsmażyć chwilę na maśle. Cukinię pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Dodać suszone pomidory, ser ricotta i przyprawy. Dodać odcedzony makaron (warto zostawić 3-4 łyżki wody, w której się gotował, aby dodać go do farszu, dzięki temu lepiej się on wymiesza z makaronem). Wszystkie składniki na patelni dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Posypać startym parmezanem i uprażonymi pestkami. Smacznego!

(Przeczytano 1 511 razy, 1 w dniu dzisiejszym)