Królik w sosie musztardowym

królik

Miesiąc temu, kiedy myślałam o tym, co będę robić w Święta, oczami wyobraźni widziałam się relaksującą w ogródku. Plany musiałam nieco zmienić, ponieważ nie jest łatwo osiągnąć stan relaksu, kiedy ciało z zimna powoli zaczyna się zastanawiać, które kończyny są mu najmniej potrzebne. Relaksowałam się więc w domu, głównie kursując pomiędzy kuchnią, jadalnią, a salonem. Oprócz gotowania i jedzenia mogłam cieszyć się nową planszówką Wsiąść do pociągu (a że byłam odpowiedzialna za liczenie punktów, to wiecie kto wygrywał). Grę polecam tak samo jak polecam przepis na królika w sosie musztardowym, delikatnego i rozpływającego się w ustach.

Składniki:

  • tuszka królika
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 100ml śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Tuszkę królika podzielić na kawałki, posolić i popieprzyć. Na patelni połączyć klarowane masło z oliwą, zrumienić na nim królika, ok. 2 min na każdej ze stron. Pokroić cebulę w piórka i dorzucić do królika na ostatnie pół minuty. Przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 40 minut. Dodać musztardę francuską i śmietanę (wcześniej ją zahartować dodając do niej łyżkę bulionu i szczyptę soli, żeby się nie zważyła). Gotować 20 minut, po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Smacznego!

(Przeczytano 3 441 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • annqq

    Mam pytanie, na jakim ogniu gotować tego króliczka? Zarówno te 40 minut pod przykryciem jak i 20 minut już ze śmietaną? Średni, mały?