Makaron z pietruszkowym pesto

Makaron z pietruszkowym pesto

Dobrze wiecie, że przepisy, które najbardziej cenię, to te, które wykonuje się błyskawicznie. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki przepis na danie w 15 minut, a nawet i mniej. Makaron z pietruszkowym pesto to przy okazji bomba witaminowa, szczególnie jeśli chodzi o witaminę C. Natka pietruszki zawiera jej bowiem ok. 3 razy więcej niż owoce cytrusowe.

Składniki (2 porcje):

  • 200g makaronu
  • 1 pomidor (doskonale sprawdzą się też suszone pomidory)
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g twardego sera (typu parmezan, pecorino, cheddar)
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z gotowania. Pietruszkę zmiksować z oliwą, migdałami, czosnkiem, startym serem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z pesto, dodając wodę z gotowania, aby pesto lepiej przylepiło się do makaronu. Dodać pomidory. Smacznego!

(Przeczytano 1 046 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: