Makaron z tuńczykiem, cytryną i rukolą

Już nie raz pisałam o tym jak bardzo lubię dania, których przyrządzenie zajmuje w zasadzie tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Pisałam również o mojej miłości do Nigelli. Ten prosty i błyskawiczny makaron z tuńczykiem, cytryną i rukolą jest właśnie zaczerpnięty z jej włoskiej książki kucharskiej.

Składniki:
100g makaronu pełnoziarnistego
100g tuńczyka w puszce
skórka i sok z 1 cytryny
pół cebuli
garść rukoli
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Ugotować makaron al dente. Poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać cebulę z tuńczykiem, skórką i sokiem z cytryny oraz oliwą. Odcedzić makaron, zachowując ok. 2 łyżki wody, w której się gotował i dodać ją do tuńczyka. Tuńczyka wymieszać z makaronem, dodać rukolę i przyprawić solą i pieprzem.

 

(Przeczytano 960 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: