Makaron z wędzonym łososiem w sosie cytrynowym

Przepis ten powstał przez przypadek i od kilku lat należy do jednego z ulubionych. Chciałyśmy z mamą zrobić makaron w sosie cytrynowym według przepisu Nigelli, tylko nie bardzo pamiętałyśmy co i jak, oprócz tego, że był tam makaron, szynka i cytryna. Postanowiłyśmy improwizować z tym, co znajdziemy w lodówce i tak oto powstał makaron z łososiem w sosie cytrynowym.

Składniki:
-200g makaronu
-100g wędzonego łososia
-skórka otarta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-3 łyżki oliwy
-garść koperku
-pieprz


Makaron ugotować al dente. Pokroić łososia w cząstki. Przełożyć do miseczki, dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę, koperek i pieprz. Wszystko wymieszać i połączyć z ugotowanym makaronem.

*Czasami dodaję również wyciśnięty ząbek czosnku lub szczyptę suszonej mięty

 

(Przeczytano 518 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: