Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

makaron_szpinak_gotujesy

Przepis ten dedykuję Hani, która już prawie 3 lata męczy mnie, żebym go dodała. Makaron ze szpinakiem (wtedy jeszcze z kurczakiem i fetą) to pierwsza rzecz, którą razem ugotowałyśmy i zjadłyśmy, kiedy jeszcze miało się siły, aby sobotnią integrację na studiach podyplomowych kończyć w poniedziałek, nie opuszczając przy tym żadnych zajęć. Może to przez ten szpinak? Popeye w dzieciństwie przekazał nam podprogowo jak wyposażyć się w energię i zadziałało.

Lubię mieć w zamrażarce zapas szpinaku, właśnie żeby robić to danie lub wariacje na jego (można np. dodać kurczaka, indyka, inne sery). Kolejnym dużym plusem jest szybkość przygotowania. Ten przepis przydaje się wtedy, kiedy nie ma czasu na gotowanie. A wiadomo, że im więcej pracy, tym więcej energii nasz mózg zużywa i trzeba go karmić. Najlepiej takimi zdrowymi pysznościami.

Składniki (2 porcje):

  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 200g mrożonego szpinaku (można użyć świeżego, wtedy potrzeba go więcej)
  • 50g gorgonzoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać szpinak i smażyć ok. 5 minut. Dodać pokrojone suszone pomidory i ser gorgonzola. Smażyć aż do rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia. Wycisnąć jeden ząbek czosnku, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

(Przeczytano 5 159 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: