Masło migdałowe z jabłkami

Masło migdałowe z jabłkami

Nie od dziś wiadomo, że masło orzechowe to mistrzostwo świata. Szczególnie takie domowe. Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować z różnymi orzechami i smakami. Dzisiaj poznacie jeden z efektów tych eksperymentów, czyli masło migdałowe z jabłkami.

Masło migdałowe z jabłkami

Masło migdałowe z jabłkami – składniki:

  • 200g migdałów
  • 30g dobrej jakości chipsów jabłkowych (lub liofilozowanych jabłek)
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Migdały uprażyć na suchej patelni (3-4 minuty) lub w pierniku (ok. 15-20 minut w 160C) i odstawić do wystygnięcia. Do blendera wsypać chipsy jabłkowe i zmielić je na drobny pył. Dodać migdały, cynamon i sól. Blendować i blendować, aż do uzyskania upragnionej konsystencji (ok. 15 minut). Masło przełożyć do słoiczka.

(Przeczytano 115 razy, 1 w dniu dzisiejszym)
  • gin

    Aż mi ślinka cieknie 🙂