Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Już Elvis wiedział, że połączenie bananów i masła orzechowego to strzał w 10 (podpowiedź: kanapka Elvisa). A jeśli dodać do tego, że od wejścia do kuchni, do wyjścia z niej wraz z gotowymi muffinami, nie potrzeba więcej niż 20 minut, to nie ma co gadać, tylko trzeba brać się do roboty.

Składniki (9 porcji):

  • 1 banan
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50g masła orzechowego
  • 20g gorzkiej czekolady (lub groszków czekoladowych)
  • szczypta soli

Banana obrać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, solą i masłem orzechowym (można to zrobić za pomocą blendera). Gorzką czekoladę posiekać na kawałki, odłożyć 1/4 do posypania muffinek, a resztę dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nałożyć po łyżce masy do foremek do pieczenia muffinów lub papilotek. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Smacznego!

(Przeczytano 1 296 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • Piotr Cependa

    Jak patrzę na te muffiny to nasuwa mi się tylko jedna myśl: om nom nom nom!