Mule w winie

mule_gotujesy.pl
6 lat temu, w wakacje po moim Erasmusie, postanowiłam skorzystać z nawiązanych przyjaźni i zwiedzić Francję. Francuzów do odwiedzenia trochę się nazbierało, a że każdy mieszkał w innym regionie, przez prawie miesiąc czasu miałam swoje osobiste Tour de France. Koleżankę z Tuluzy, Anne Sophie, namówiłam na podróż aż do Bretanii, gdzie z kolei mieszkał Thibault. Pewnej soboty, ten właśnie, Thibault zawiózł nas do jakiegoś malutkiego nadmorskiego miasteczka, udał się na zajęcia, zostawiając nas same w “centrum”. Pamiętam, że oprócz plaży z olbrzymimi muszlami, było tam wielu spacerujących staruszków, typowy małomiasteczkowy bar i kilka restauracji dla zabłąkanych turystów. Korzystając z okazji bycia nad samym morzem, zdecydowałyśmy się zjeść na lunch mule w winie, na które przepis znajdziecie poniżej. Z pewnością klimat tamtego miejsca dodał im 5 punktów do smaku, ale te przygotowane w domu są również pyszne. I podobnie jak z marokańskim tagine, nie mogę się zdecydować co sprawia mi większą przyjemność, samo danie, czy też wyjadanie na sam koniec sosu z chlebem.

Składniki:

  • 1kg świeżych muli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Mule umyć i oczyścić muszle. W otwarte muszle popstrykać palcem lub postukać o blat stołu i jeśli się nie zamykają, należy je wyrzucić. Tak samo wyrzucić wszystkie uszkodzone muszle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W garnku podgrzać oliwę i wrzucić cebulę (delikatnie ją posolić, aby ładniej się zeszkliła i nie spaliła się). Kiedy cebula zmięknie, dorzucić do niej czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dolać wino, doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się wina wrzucić mule. Przykryć garnek i gotować 5-6 minut, potrząsając nim od czasu do czasu. Posiekać natkę pietruszki i wymieszać z mulami. Wszystkie muszle, które po gotowaniu są zamknięte, wyrzucić. Podawać z chlebem. Smacznego!

mule3_gotujesy.pl mule2_gotujesy.pl

(Przeczytano 331 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: