Mus z truskawek i mango z kokosowym mascarpone

Mus z truskawkami i mango

Cieszmy się truskawkami, tak szybko kończy się na nie sezon. Dlatego też przedstawiam je Wam w nowej odsłonie, tym razem pod postacią musu i w towarzystwie mango. Orzeźwiający deser na gorące dni. Owoce można wcześniej dodatkowo zmrozić, żeby mus był jeszcze zimniejszy. W wersji wieczorowej oczywiście dobrze się sprawdzi z odrobiną alkoholu.

Składniki (2 porcje):

  • 1 mango
  • 15 truskawek
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 ciastko (np. owsiane)

Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i zmiksować. Nałożyć na dno kieliszków. Mango obrać, odkroić miąższ i go zmiksować. Delikatnie nałożyć na warstwę truskawek. Mascarpone wymieszać z wiórkami kokosowymi i ostrożnie nałożyć na mango. Ciastko rozbić w moździerzu i posypać nim oba musy. Smacznego!

(Przeczytano 1 428 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • Mi nigdy tak ładnie nie wychodzi, to bardzo niesprawiedliwe! ;p Kokosowe mascarpone to zdecydowanie mój smak!

    • Polecam nalewanie po wypukłej stronie łyżeczki, tak żeby masa dodatkowo spływała po krawędzi szklanki. Poza tym nie przejmuj się, mi też nie zawsze wychodzi 🙂