Naleśniki z mascarpone i brzoskwiniami

Pogoda nie zachęca do spacerów, ale z pewnością zachęca do umilania sobie życia słodkościami. Skoro nie można znaleźć słońca na niebie, warto je samemu stworzyć na talerzu.

Ciasto naleśnikowe:
180g mąki pszennej
1 jajko
125ml mleka
200ml wody gazowanej
sól
Masa mascarpone:
100g serka mascarpone
100ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru
pół laski wanilii
2 brzoskwinie
1 łyżeczka suszonej mięty
skórka otarta z połowy cytryny

Połączyć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (gęstość ciasta można regulować dodając więcej mąki lub wody). Smażyć naleśniki z dwóch stron na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Serek mascarpone, śmietankę  i cukier puder ubić na puszystą masę.Dodać nasiona z połowy laski wanilii (nasiona najlepiej wyciągnąć czubkiem noża po przecięciu laski wzdłuż), pokrojone w kostkę brzoskwinie, skórkę cytrynową i miętę. Wszystko razem wymieszać. Naleśniki nadziewać masą i składać w trójkąty.

(Przeczytano 694 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • Kocham wszelakie naleśniory:D

  • Boski pomysł na naleśniki 🙂 Mascarpone ma wspaniały smak!