Orientalny krem z dyni

Krem z dyni z cynamonem, imbirem i mlekiem kokosowym

Tym kremem popełniłam ostatnio kulinarne dzieło sztuki. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak dobry i nie wiem czy to sprawka dyni, czy też tego, że pierwszy raz dodałam cynamon. Taki krem z dyni jest cudowny na jesienne dni, już od samego koloru poprawia się humor i zwiększa poziom energii. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 1 dynia średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1cm korzeń imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól

Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w równą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać delikatnie posoloną cebulę. Podsmażać ok. pół minuty, dodać czosnek, imbir i cynamon i podsmażać kolejne pół minuty. Dodać pokrojoną dynię, podsmażać wszystko razem przez minutę, po czym zalać bulionem warzywnym. Gotować ok. 15-20 minut (aż dynia będzie miękka). Dodać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zblendować. Przyprawić według uznania płatkami chilli, pieprzem oraz solą. Smacznego!

(Przeczytano 395 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: