Pęczotto z kurkami i cukinią

Pęczotto z kurkami i cukinią

Z okazji urodzin dostałam ostatnio mnóstwo wspaniałych przyrządów, które sprawią, że fotografowanie jedzenia zimą nie będzie przypominało walki z wiatrakami. Poczyniłam już pierwsze testy, nadenerwowałam się na oporną w złożeniu blendę (ale uwielbiam ludzi, którzy wrzucają idiotoodporne instrukcje na youtube) i już nie mogę się doczekać gotowania nowych potraw i robienia im zdjęć, mam nadzieję, że coraz lepszych. A co dzisiaj do jedzenia? W taką pogodę to tylko comfort food pod postacią ciepłego i kremowego pęczotto z kurkami i cukinią.

Składniki (4 porcje):

  • 200g kaszy pęczak
  • 100g kurek
  • 1 cukinia
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g parmezanu
  • 50ml białego wina
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim posiekaną i delikatnie posoloną cebulę i czosnek. Dodać kaszę pęczak i podsmażać przez minutę. Zalać winem. Kiedy wino wyparuje, wlać porcję bulionu (ok. 1-1,5 łyżki wazowej) i poczekać aż kasza wchłonie płyn. Stopniowo dolewać bulion, aż kasza będzie miękka (ok. 20 minut). W tym samym czasie, na drugiej patelni roztopić kolejną łyżkę masła. Kurki oczyścić, cukinię umyć i pokroić w kostkę, a następnie dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut na roztopionym maśle. Pod koniec duszenia dodać tymianek, pieprz i sól. Dodać kurki i cukinię do kaszy pęczak, zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i parmezan. Dokładnie wymieszać. Smacznego!

(Przeczytano 484 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • mmmm lubię takie dania 😉

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉