Pieczona owsianka z bananem, malinami i migdałami

Pieczona owsianka

Na pieczoną owsiankę miałam ochotę już od dawna, ale ciągle nie mogłam się do niej zebrać. Żałuję, że tak długo czekałam, bo jest naprawdę przepyszna. Idealnie nadaje się na leniwe weekendowe śniadanie. Można do niej dodać swoje ulubione owoce i orzechy i modyfikować według własnych kubków smakowych oraz zawartości lodówki.

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • banan
  • jabłko
  • garść malin
  • garść migdałów
  • 50ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kakao
  • łyżka miodu (można użyć też innego słodzika. np. syropu z agawy)

Płatki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić w kostkę banana i jabłko, migdały posiekać. Dodać do płatków razem z malinami, cynamonem, kakao i miodem. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C. Smacznego!

(Przeczytano 1 765 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: