Powidła śliwkowe z czekoladą

Za oknem złota polska jesień, a w garnku owoce tej jesieni. Powidła zainspirowane są przepisem Ani Starmach, która tak pięknie o nich opowiadała w Dzień Dobry TVN, że nie mogłam się oprzeć, aby ich nie zrobić. Polecam na grzankach z białym serem.

Składniki:
1kg śliwek
200g cukru
40g czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki kakao
1 laska wanilii


Połówki umytych i wypestkowanych śliwek włożyć do dużego garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu przez ok. 4 godziny. Kiedy śliwki będą już całkowicie rozgotowane, dodać nasiona z jednej laski wanilii (przekroić laskę wzdłuż i wydobyć nasiona przy pomocy czubka noża), kakao i czekoladę. Wymieszać i gotować jeszcze przez 20 minut. Przełożyć do słoików.
Aby zawekować słoiki należy je umyć i wyparzyć. Do ciepłych słoików nałożyć ciepłe powidła, zostawiając ok.2 cm wolnego miejsca i dobrze zakręcić. W dużym garnku położyć na dnie ściereczkę, ustawić na niej słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą. Zalać garnek wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i gotować przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, dokręcić i zostawić do wystygnięcia.

*Można nie dodawać kakao, czekolady i wanilii i przyrządzić klasyczne powidła śliwkowe.

(Przeczytano 575 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: