Pstrąg pieczony w folii z cytryną i masłem koperkowym

Ryby są wciąż niedocenianym składnikiem pożywienia w codziennej diecie. Bardzo niesłusznie, ponieważ znacząco wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, a przy okazji można je przygotować w kilka minut. Zbawienne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 to nie tylko prawidłowa praca komórek i układu krwionośnego, lepsza przemiana materii, ale też lepsze samopoczucie, a nawet wsparcie dla kobiet przy zachodzeniu w ciążę. Dodatkowo, zadbanie o urodę, zdrową skórę, włosy i paznokcie. Właśnie dlatego podaję dziś przepis na pstrąga pieczonego w folii z cytryną i masłem koperkowym.

Składniki:
2 pstrągi (oczyszczone i wypatroszone)
1 cytryna
1 ząbek czosnku
15g masła
garść koperku
pieprz
sól


Pstrągi dokładnie umyć i wysuszyć. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Masło wymieszać z koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Tak przyrządzonym masłem natrzeć w środku każdego pstrąga. Do środka ryby włożyć 2-3 plastry cytryny oraz ułożyć 2 plastry na wierzchu. Każdego pstrąga zawinąć w folię aluminiową. Piec 15 minut w 200C. Można podawać np. z orzeźwiającym ryżem z odrobiną jogurtu, soku z cytryny i szczypiorku.

 

(Przeczytano 331 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: