Racuchy jabłkowe z sosem malinowo-waniliowym

Wbrew temu co może sugerować pogoda za oknem, dzisiejszy dzień jest idealnym dniem na spędzenie idealnej niedzieli. Wcale nie trzeba mieć wyrzutów sumienia z powodu bycia leniwym, no bo jak tu robić coś ambitnego i konstruktywnego, kiedy pada i wieje. Po prostu się nie da. Jedyne co można robić to oddawać się życiowym przyjemnościom. W ich skład wchodzi wiele czynności i oczywiście „to zależy” (od dnia, miejsca, otoczenia, towarzystwa, możliwości, itp.). Jednak jedno jest zawsze pewne, nie obędzie się bez dobrego jedzenia.
 Składniki:
Sos
100g malin
laska wanilii
10 g cukru pudru (1 łyżka)
10 ml rumu
Ciasto naleśnikowe
2 jabłka
250 ml mleka
170 g mąki pszennej
1 jajko
30 g masła

Maliny podgrzać w garnku. Z laski wanilii wydrążyć nasiona i dodać na malin wraz z cukrem pudrem. Kiedy maliny rozpadną się, zestawić z ognia i dodać rum (można dodatkowo zmiksować blenderem). Przelać do miseczki i odstawić w zimne miejsce, aby sos zgęstniał.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z mlekiem, jajkiem i mąką, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i smażyć racuchy z obu stron.
Racuchy podawać polane sosem.
 
(Przeczytano 139 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: