Sałatka z indykiem, granatem i gorgonzolą

sałatka-indyk-granat-gorgonzola-2

Świadoma obecności granatu w domu, zaczęłam myśleć o zrobieniu tarty. Tak się nad nią zastanawiałam, że w końcu zrobiłam sałatkę. Niech żyje kobieca logika. Tarta w końcu też powstała i wrzucę ją w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że uda mi się ją wrzucić z niespodzianką, którą dla Was przygotowałam. Wracając do sałatki, jest chrupiąca, soczysta, orzeźwiająca, pełna różnych smaków. Dodałam do niej dressing miodowo-musztardowy, ponieważ jest on moim ukochanym dressingiem i dodaję go w 80% sałatkowych przypadków. Tutaj też świetnie się sprawdził.


Składniki:

  • mieszanka sałat (u mnie mieszanka ze szpinakiem)
  • garść rukoli
  • 200g piersi z indyka
  • 100g gorgonzoli
  • pół granatu
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

Dressing musztardowo-miodowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól

Mieszankę sałat i rukolę umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Indyka zamarynować w oliwie z solą i pieprzem. Zgrillować, po ok. 2 minuty z obu stron. Dać mięsu trochę odpocząć i pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać, oczyścić z białych błonek i również pokroić. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Z granatu wydobyć pestki (np. w stylu 50 twarzy Greya, opukując go drewnianą łyżką, pestki same zaczną wypadać). Wszystkie składniki dodać do sałaty. Posypać pestkami słonecznika. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać i przed podaniem zalać nim sałatkę. Wymieszać. Smacznego!

sałatka-indyk-granat-gorgonzola   salatka-indyk-granat-gorgonzola-3

(Przeczytano 1 159 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • Granat w sałatce dla mnie jak najbardziej. Znów bardzo smacznie. Czekam na niespodziankę! 🙂
    Zapraszam do mnie 🙂