Mężczyzna upolował ostatnio syrop klonowy, więc grzechem byłoby nie zrobić pancakesów. Takie amerykańskie panckaes to idealna opcja na leniwe weekendowe śniadanie. Korzystałam z przepisu mojej ukochanej Nigelli, jednak przyrządziłam wersję bardziej fit, zamieniając zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a biały cukier na brązowy. Składniki (ok. 16 naleśników): 225g mąki pełnoziarnistej 300ml mleka 30g roztopionego masła 1 […]

Początek naszej znajomości z jarmużem można by określić jako pierwsze śliwki robaczywki. Dwa lata czekał, żeby dostać ponowną szansę, a z racji tego, że zrobił się hipsterski, to o wiele łatwiej go dostać, więc po prostu się skusiłam, kiedy zobaczyłam go w sklepie (szczególnie po ostatnich doniesieniach od różnych znajomych o tym, jakie chipsy z jarmużu […]

Kilka dni temu, niczego nieświadoma, przeglądałam polecane zdjęcia na Instagramie. Nagle mój wzrok przyciągnęło zdjęcie smakowicie wyglądającej kanapki. Podpis pod nią brzmiał: avocado pineapple toast. Pół godziny później byłam już ubrana i gotowa, aby ruszyć na poszukiwania awokado i ananasa. Pobliskie sklepy mnie nie zawiodły, jednak awokado potrzebowało dwóch dni, żeby dojrzeć do tego przepisu. […]

Najsmaczniejsze awokado w moim życiu? W zeszłym roku, będąc w Indonezji na wyspie Flores, większość naszych noclegów mieliśmy zorganizowanych w czymś na kształt kwater prywatnych. W jednej z nich, wychodząc z pokoju, od razu wchodziło się do ogrodu. Tamten okres był to akurat sezon na mango i awokado, które leżały pod drzewami, tak jak u […]

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszne ciastka, szybkie i zdrowe. Nadają się na prezenty, na drugie śniadanie w pracy lub w szkole, na deser. Trzymane w zamkniętym pojemniku długo zachowują świeżość (ale są zbyt dobre, żeby szybko z niego nie zniknęły). Warto z nimi poeksperymentować i stworzyć swoją ulubioną wersję ze spersonalizowanymi dodatkami. […]

Nawet sam król nie mógł się oprzeć urokowi masła orzechowego, a tę grillowaną kanapkę pożerał w nadmiernych ilościach. Moja wersja jest nieco zdrowsza od oryginału, ponieważ pszenne pieczywo zastąpiłam razowym. Pomimo jej dużej kaloryczności, nie zapominajmy, że nie samymi kaloriami człowiek żyje (ale też przyjemnością na przykład). Wersja ze zdrowym pieczywem i domowym masłem orzechowym to na […]

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Zawsze byłam fanką masła orzechowego, a kiedy odkryłam jakie proste jest jego wykonanie, przestałam kupować to gotowe. Bardzo często zdradzam ten przepis dzieciom, kiedy prowadzę w szkołach zajęcia ze zdrowego stylu życia. Dzieciaki zazwyczaj są bardzo podekscytowane możliwością przyrządzenia takiego masła w domu (które nie dość, że jest […]

Będąc ostatnie 2 tygodnie we Francji, nie mogłam się napatrzeć na pojawiające się przepisy pełne truskawkowych wariacji. Nic dziwnego więc, że zaraz po powrocie, pierwszym z zakupów były właśnie truskawki. Lubię ich wytrawne wersje (jak na przykład tutaj), więc zaraz po objedzeniu się „czystymi” truskawkami, padło na ich połączenie z błękitnym serem pleśniowym (w ramach […]

W omletach najbardziej lubię to, że można przygotować je na różne sposoby i dodać do nich to, co akurat znajduje się w lodówce. I zawsze wyjdzie coś przepysznego, a przy tym w ekspresowym tempie. Różne są wersje ich przygotowania, podana tutaj jest puszysta i wilgotna, nadająca się do słodkiego nadzienia. Składniki: 2 jajka 50 ml […]

Wiosna przyszła i poszła, ale zdążyłam w trakcie jej trwania wreszcie zrobić pożytek z zakupionych w Ikei zestawów do sadzenia kwiatów i ziół. Jakie było moje zdziwienie, kiedy już kilka dni później zobaczyłam kiełkujące chabry. Stoją dzielnie na parapecie i teraz razem wypatrujemy powrotu słońca. Stokrotki i żeniszek meksykański z pewną nieśmiałością, ale też już […]