Spaghetti z cukinii z pietruszkowym pesto

Spaghetti z cukinii

Kurczę, jakie to jest dobre! Ze zwykłego łakomstwa zjadłam 1,5 porcji, aż tak mi smakowało. I zrobiłam to bez żadnych wyrzutów sumienia. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście spaghetti z cukinii to dobrze radzę, żebyście szybko to nadrobili. Niezbędny jest tutaj mniejszy lub większy wkład w sprzęt. Ja postawiłam na ten mniejszy i kupiłam najzwyklejszą na świecie obieraczkę julienne. Dobrze mi się sprawdza, więc spokojnie mogę ją polecić. Na rynku dostępne są również przeróżne spiralne tarki do warzyw, na pewno jeszcze bardziej ułatwiają one prace, ale też więcej kosztują i zajmują trochę miejsca.

Składniki (1 duża porcja lub 2 mniejsze):

  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 25g twardego sera (typu parmezan, pecorino, cheddar)
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól

Cukinię umyć, osuszyć i obrać za pomocą obieraczki julienne. Nitki cukinii podsmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy, dodając szczyptę płatków chilli. Natkę pietruszki, resztę oliwy, migdały, czosnek i ser zmiksować na gładką masę (jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej oliwy). Cukinię połączyć z pesto. Dodać pokrojonego pomidora. Doprawić pieprzem i solą. Smacznego!

(Przeczytano 791 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: