Świeże sajgonki ze szparagami, awokado, mango i dressingiem limonkowo-kolendrowym

Świeże sajgonki przepis

Przeszłam dzisiaj prawie całą Ochotę w poszukiwaniu kolendry i dopiero udało mi się dorwać ostatnią na Hali Banacha. Warto było trochę pokrążyć, żeby zrobić tak pyszne sajgonki. Moja miłość do sajgonek przeżywała swoje najlepsze czasy w Wietnamie, gdzie za każdym razem, kiedy szliśmy coś zjeść, obowiązkowo zamawiałam sajgonki. Na miejscu braliśmy też udział w kursie gotowania, aby nauczyć się te sajgonki samemu robić i ponoć całkiem nieźle mi one wychodzą. Były to zazwyczaj sajgonki smażone, ale ostatnio naszła mnie chęć na świeżą wersję. Zapraszam Was więc do wspólnego rolowania.

Składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 zielonych szparagów
  • pół świeżego ogórka
  • pół awokado
  • pół mango
  • garść liści szpinaku
  • garść ulubionych kiełków
  • łyżka masła lub oliwy
  • pieprz
  • sól

Dressing:

  • garść świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka, awokado i mango obrać i pokroić w ok. 5 cm słupki. Od szparagów oderwać zdrewniałe końcówki, a pozostałą część pokroić również na kawałki 5 cm. Na patelni roztopić masło lub rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, doprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 2 minuty. Poszatkowaną kolendrę, sok z limonki, drobno pokrojoną papryczkę i oliwę utrzeć w moździerzu, doprawić solą i pieprzem. Wziąć jeden arkusz papieru ryżowego, namoczyć go w wodzie lub rozprowadzić wodę pędzelkiem, aż będzie elastyczny. Na dole papieru ułożyć kilka liści szpinaku, kawałek szparaga, słupek ogórka, awokado i mango. Dodać trochę kiełków i polać odrobiną dressingu. Zawinąć od dołu, następnie zawinąć boki i zwinąć sajgonkę do końca (pewne rzeczy łatwiej pokazać niż zrobić, dlatego poniżej znajduje się instrukcja fotograficzna). Powtórzyć to samo z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego. Podawać z pozostałym dressingiem. Smacznego!

Jak zawijać sajgonki

(Przeczytano 1 106 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: