Tarta z serka wiejskiego z gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Słowo stało się ciałem, czyli wczorajszą przegraną Niemców można obwiniać mnie, ponieważ postawiłam na nich olbrzymią sumę dwóch złotych, którą na szczęście przegrałam (chyba po raz pierwszy nie było mi przykro, że źle obstawiłam). Na zajadanie emocji na mecz finałowy polecam tartę z serka wiejskiego.
Składniki:
500g serka wiejskiego
50g śmietany 18%
2 jajka
50g gorgonzoli
3 płaty ciasta francuskiego (jeśli używacie ciasta mrożonego w małe prostokątne płaty, jeśli zwijanego w rulon to jedno opakowanie)
6 suszonych pomidorów
pieprz
odrobina masła do wysmarowania formy

Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec w 200C przez 10 minut (na ciasto warto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np. groch, żeby ciasto nie wyrosło). W tym czasie zmieszać serek wiejski, śmietanę, 2 jajka i szczyptę pieprzu. Suszone pomidory i gorgonzolę pokroić na kawałki. Na podpieczony spód wylać przygotowaną mieszankę i na wierzchu ułożyć pomidory i ser. Piec 15 minut w 200C.

*Na tartę można wyłożyć inne rzeczy, np. inne rodzaje sera, kapary, szparagi, itp.
**Niektóre serki wiejskie już mają sporo śmietany same w sobie, wtedy trzeba ograniczyć lub w ogóle nie dodawać już śmietany oddzielnie

(Przeczytano 1 361 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: