Wczoraj pojawił się przepis na krem z zielonych warzyw, a dzisiaj chcę pokazać Wam jak z tego samego zestawu warzyw zrobić coś zupełnie innego, a mianowicie tartę na kruchym cieście (i to do tego zdrowym, pełnoziarnistym). Oba te przepisy fajnie się uzupełniają, można z nich zrobić dwudaniowy obiad albo rozłożyć je na dwa dni. Najważniejsze, że zakupy można zrobić tylko raz, nie ma problemu, z tym, że coś zostanie i po kilku dniach odnajduje się w lodówce w momencie, kiedy zaczyna żyć swoim życiem. Oszczędność czasu, energii, pieniędzy, a do tego jaka pyszna ta oszczędność!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonej bazyli
- sól
Farsz:
- 7 zielonych szparagów
- pół cukinii
- 2 garście szpinaku
- 50g gorgonzoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 200g śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Mąkę utrzeć z masłem, suszoną bazylią i szczyptą soli. Ucierać, aż do konsystencji piasku. Dodać 1 jajko i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników (kontakt z ciepłem ręki najlepiej ograniczyć do minimum, żeby ciasto wyszło kruche). Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Szparagi, cukinię i szpinak umyć. Odłamać ze szparagów zdrewniałe końce, szparagi przekroić na pół. Cukinię pokroić w plasterki. Szparagi i cukinię obtoczyć w oliwie, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i grillować szparagi (minutę) i cukinię (minutę na każdej ze stron). W tym samym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią szpinak i smażyć dopóki nie zwiędnie. Pod koniec smażenia dodać posiekany ząbek czosnku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyłożyć szpinak na podpieczone ciasto, na to położyć cukinię i szparagi. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Na wierzch położyć rozdrobnioną gorgonzolę. Piec 20 minut w 220C. Smacznego!