Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Miałam dzisiaj bardzo twórczy dzień. Rysowałam, wycinałam, fotografowałam, uczyłam się robić efekt bokeh na zdjęciach. Kreatywności nie mogło zabraknąć też w kuchni. Wiedziałam, że chcę zrobić kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, tylko nie wiedziałam co dalej. Pootwierałam szafki i lodówkę, przyjrzałam się temu co jest i koniec końców, wyszła nieco orientalna wersja. Nie będę zachwalać swoich dań, ale tata stwierdził, że bardzo dobre i nawet nie narzekał, że nie ma mięsa, a to już przecież o czymś świadczy.

Składniki (8 kotletów):

Kotlety:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 20g sezamu
  • 20g ziaren słonecznika
  • łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • 2-3 łyżki oleju

Sos:

  • 1 cebula dymka
  • pół bakłażana
  • 2 pomidory
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju

Opłukać kaszę jaglaną i soczewicę. Przełożyć do garnka, zalać wodą (w stosunku 1:2, u mnie wychodziło 1,5 małej szklanki kaszy i soczewicy na 3 szklanki wody). Gotować przez ok. 15 minut (mieszając od czasu do czasu), aż do wchłonięcia płynu. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować sos. Posiekać dymkę, bakłażana i pomidory pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć przez 30 sekund dymkę, następnie dodać bakłażana i podsmażyć przez kolejne 30 sekund. Dodać pomidory. Sos dusić pod przykryciem ok. 10 min, mieszając go czasami. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, gotować dalej na wolnym ogniu, tak aby woda odparowała i sos zrobił się bardziej gęsty. Doprawić płatkami chilli, pieprzem i solą. Do ugotowanej kaszy i soczewicy dodać sezam, ziarna słonecznika, trawę cytrynową, starty imbir, zmiażdżony ząbek czosnku i kurkumę. Przyprawić według uznania solą, pieprzem i płatkami chilli. Masę dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć kotlety z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Kotlety podawać z sosem. Smacznego!

(Przeczytano 586 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: