Wegetariańskie curry z soczewicą, cukinią i marchewką

Ostatnie kilka dni spędziłam na festiwalu Yaga Gathering, żyjąc w lesie w niesamotiwej atmosferze, słuchając muzyki, myjąc się w rzece i jedząc przepyszne wegetariańskie rzeczy. Przebywanie tak blisko natury naprawdę potrafi naładować baterie. I właśnie z tęsknoty za festiwalem przygotowałam dziś wegetariańskie curry z soczewicą, cukinią i marchewką.

Składniki:
1 cukinia
1 marchewka
100g zielonej soczewicy
400ml mleka kokosowego

Pasta curry (można pójść na łatwiznę i kupić już gotową):
2 łyżeczki ziaren kolendry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
skórka i sok z połowy limonki
1 papryczka chilli
1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
10g świeżego imbiru
kilka liści bazylii
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru

Do podania:
ryż lub makaron ryżowy


Ziarna kolendry utłuc w moździerzu i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody). Rozgrzać łyżkę oliwy i dodać pastę curry. Podsmażyć i dodać 100ml mleka kokosowego. Dodać soczewicę i gotować ok. 15 minut, sprawdzając czy nie trzeba dolać odrobiny mleka kokosowego. Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki marchewkę i cukinię i resztę mleka kokosowego i gotować kolejne 15 minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

(Przeczytano 1 307 razy, 1 w dniu dzisiejszym)