Nie od dziś wiadomo, że masło orzechowe to mistrzostwo świata. Szczególnie takie domowe. Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować z różnymi orzechami i smakami. Dzisiaj poznacie jeden z efektów tych eksperymentów, czyli masło migdałowe z jabłkami. Masło migdałowe z jabłkami – składniki: 200g migdałów 30g dobrej jakości chipsów jabłkowych (lub liofilozowanych jabłek) łyżeczka cynamonu szczypta soli Migdały […]

Ostatnio jestem w szale robienia zdrowych koktajli. Po rozpuście, jaką sobie z przyjemnością zafundowałam podczas rzymskich wakacji, teraz z równie wielką przyjemnością funduję sobie codziennie dużą dawkę owoców i warzyw. Każdego dnia miksuję coś innego, dzisiaj przyszła pora na zielony koktajl ze szpinakiem, rabarbarem, melonem i kiwi. Składniki (ok. 1 litr): 2 garście szpinaku 1 […]

To jedne z pyszniejszych grzanek, jakie udało mi się wymyślić w ostatnim czasie. Oczywiście, jak zwykle wzięły się głównie z pustki w lodówce i z potrzeby kombinowania z tym, co akurat było w domu. Tak właśnie powstaje większość moich najlepszych pomysłów. Na początku miała powstać sałatka, która jakimś cudem przerodziła się w mojej głowie w grzanki […]

Uwielbiam pić świeże soki, a kiedy jest taka piękna wiosenna pogoda, to uwielbiam je chyba jeszcze bardziej. Pojechałam dzisiaj na zakupy tylko po 2 rzeczy, ale przechodząc obok stoiska z owocami nie mogłam się powstrzymać i kupiłam intuicyjnie kilka składników na ten pyszny sok. Przy okazji mogłam wypróbować w akcji moje nowe butelki. I tak […]

To aż dziwne, że pomimo tak wielu wizyt we Francji i tak długiego czasu spędzonego z Francuzami, nigdy wcześniej nie jadłam tego specjału kuchni francuskiej. Podobno powstały przez przypadek, gdy Henri Charpentier przygotowywał jedzenie dla księcia Walii i jego pięknej towarzyszki Suzette. Inna wersja zakłada, że to matka Charpentiera przygotowywała takie naleśniki z owocami i […]

Makaron z cukinią można przyrządzić na tysiąc sposobów i każdy z nich będzie prawdopodobnie pyszny. Tak właśnie jak ta kremowa wersja z serem ricotta i suszonymi pomidorami. Miałam posypać go jeszcze prażonymi pestkami słonecznika, ale tak się spieszyłam, żeby móc go zjeść, że zupełnie o tym zapomniałam. Wy nie musicie być takimi gapami i śmiało […]

Święta zbliżają się wielkimi krokami, pierniczki się pieką, a karpie powoli zaczynają przeczuwać coś niedobrego. Jeśli wciąż macie wolne miejsce w waszym wigilijnym menu i macie ochotę spróbować czegoś nowego, możecie wpisać na listę zupę migdałową. Jest to tradycyjna potrawa w niektórych częściach Polski, ale wydaje mi się, że w większości wciąż jest nieznana. Podchodziłam […]

Zabierając się do pisania tego wpisu popełniłam błąd, ponieważ przyniosłam sobie torebkę pistacji. Nie da się jednocześnie pisać i obierać pistacji. A że trzeba mieć priorytety w życiu, siedzę, obieram i jem. Dobre. Quesadilla też była dobra. Lubię przepisy, w które można wpakować mnóstwo warzyw i dostosować je do tego, co akurat mamy w lodówce. […]

Miałam dzisiaj bardzo twórczy dzień. Rysowałam, wycinałam, fotografowałam, uczyłam się robić efekt bokeh na zdjęciach. Kreatywności nie mogło zabraknąć też w kuchni. Wiedziałam, że chcę zrobić kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, tylko nie wiedziałam co dalej. Pootwierałam szafki i lodówkę, przyjrzałam się temu co jest i koniec końców, wyszła nieco orientalna wersja. Nie […]

Z okazji urodzin dostałam ostatnio mnóstwo wspaniałych przyrządów, które sprawią, że fotografowanie jedzenia zimą nie będzie przypominało walki z wiatrakami. Poczyniłam już pierwsze testy, nadenerwowałam się na oporną w złożeniu blendę (ale uwielbiam ludzi, którzy wrzucają idiotoodporne instrukcje na youtube) i już nie mogę się doczekać gotowania nowych potraw i robienia im zdjęć, mam nadzieję, […]