Zapiekany łosoś ze szpinakiem

Moja mama jest niewyczerpalnym źródłem nowych przepisów. Jeżdżąc do domu zawsze mogę liczyć na nowy przepis. Nie zawiodłam się i tym razem. Z połączenia tak wielu pysznych składników nie mogło nie wyjść coś przepysznego. Oto przepis na łososia ze szpinakiem zapiekanego w cieście francuskim.

Składniki:
-polędwica z łososia (ok. 600g)
-200g szpinaku
-80g sera Lazur
-3 płaty ciasta francuskiego
-ząbek czosnku
-sól
-pieprz

Do marynaty:
-3 łyżki oleju słonecznikowego
-przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz
-sok z cytryny


Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią łososia, a następnie odstawić na 12 godzin.
Szpinak podsmażyć na patelni razem z serem Lazur. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Naczynie do zapiekania wyłożyć ciastem francuskim. Na spód wyłożyć szpinak, a na to położyć zamarynowanego łososia. Następnie zawinąć go ciastem francuskim. Piec w 180C przez ok. 20 minut.

 

(Przeczytano 472 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: