Święta zbliżają się wielkimi krokami, pierniczki się pieką, a karpie powoli zaczynają przeczuwać coś niedobrego. Jeśli wciąż macie wolne miejsce w waszym wigilijnym menu i macie ochotę spróbować czegoś nowego, możecie wpisać na listę zupę migdałową. Jest to tradycyjna potrawa w niektórych częściach Polski, ale wydaje mi się, że w większości wciąż jest nieznana. Podchodziłam […]

Tym kremem popełniłam ostatnio kulinarne dzieło sztuki. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak dobry i nie wiem czy to sprawka dyni, czy też tego, że pierwszy raz dodałam cynamon. Taki krem z dyni jest cudowny na jesienne dni, już od samego koloru poprawia się humor i zwiększa poziom energii. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 dynia średniej […]

Zagracie ze mną w zielone? Obiecuję, że warto. Z kremami u mnie różnie bywa, często mam tak, że czegoś mi w nich brakuje, jakiegoś magicznego składnika, który uzupełniłby całość. Ten krem z zielonych warzyw wyszedł mi zdecydowanie idealnie i aż się zdziwiłam jaki jest smaczny i aromatyczny. Dopóki sami go nie zrobicie, nie przekonacie się […]

Dzisiaj rano dostałam od Mężczyzny tego oto linka z podpisem „zjadłbym taką”. Popatrzyłam na przepis, spojrzałam za okno, pomyślałam o wszystkich pracach zaliczeniowych, które na mnie czekają i stwierdziłam, że taki dzień może uratować jedynie zupa pomidorowa. „Zrobię” – odpisałam. Nagle znalazłam w sobie pokłady motywacji, aby założyć kalosze, przeprosić się z parasolką i odwiedzić […]

Dosyć wyraźnie odczuwam brak słońca w trakcie ostatnich dni. Zdecydowanie rozumiem rośliny, które potrzebują go do życia. W związku z mniejszą ilością energii, warto kumulować to, co zostało, więc oszczędzam ją poprzez przekopywanie szafek i lodówki, żeby tylko nie musieć wyjść do sklepu. Dzięki temu dzisiaj powstała ta słoneczna zupa. Przydadzą mi się takie zdrowe […]

Słońce już coraz bardziej nieśmiało przebija się przez chmury (chociaż jeszcze wczoraj udało mi się pracować siedząc w ogródku), dlatego potrzebuję kolorów w kuchni, żeby nie dać się szarości za oknem. A nic tak dobrze nie imituje słońca jak dynia. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z imbirem i mlekiem kokosowym. Składniki (ok.4-5 porcji): 0,5kg obranej […]

Oto drugi pomysł na zupę z soczewicy. Przepisem podzielił się ze mną Bartek, który to przez całe liceum karmił mnie kanapkami z pastą z cieciorki (obiecałam, że pozdrowię, więc pozdrawiam i dziękuję, że „mój brzuszek jest szczęśliwy”). Zupa ta jest tak dobra, że nie ma szans na to, żeby nie wziąć dokładki. składniki: -200g zielonej […]

Wielkimi krokami zbliżają się coraz chłodniejsze dni, a nic nie wpływa na poprawę humoru tak dobrze jak rozgrzewające potrawy. Inspirację do tego przepisu wzięłam z tego przepisu, który dostosowałam do tego, co akurat miałam w lodówce (i to wcale nie dlatego, że byłam zbyt leniwa, żeby pójść do sklepu). Wyszła przepyszna zupa z marchewką i […]

Przez wielu moich znajomych awokado jest traktowane po macoszemu. A bo nie wiadomo co z nim zrobić, bo nie ma smaku, itp. Z odpowiednim podejściem do tego owocu można wyczarować wspaniałe potrawy. Składniki: -2 awokado -pęczek szczypiorku -pół białej cebuli -pół litra bulionu warzywnego -1 łyżka oliwy Cebulę pokroić w kostkę, a pączek szczypiorku pokroić […]

W ramach mojego dopingu drużynie Portugalii i solidaryzowania się z zielonym akcentem na ich koszulkach, tutaj również zielony akcent w postaci szparagów. A Euro i tak wygrają Niemcy, bo po kolei odpadają wszystkie drużyny, którym kibicuję. Chociaż pojawił się również pomysł, żebym zaczęła dopingować naszych sąsiadów, wtedy szybciej odpadną. Wolę się jednak skupić na trzymaniu […]