Zaraz po tym jak zobaczyłam przepis na nalewkę dyniową w programie „5 składników”, zadzwoniłam do mamy z pytaniem czy ma jeszcze zamrożoną dynię. Na mamę, miłośniczkę zupy dyniowej, zawsze można liczyć. Rodzice teraz wakacjują się, więc wczoraj zapytałam czy mają jakieś życzenia na kolację na ich powrót. Odpowiedź brzmiała: „Żeby nalewka jeszcze była”.
Składniki:
0,5l czystej wódki
200g dyni, wcześniej obranej
3-4 kawałki kandyzowanego imbiru
1 laska wanilii
kora cynamonu
Miąższ dyni pokroić w kostkę (ok. 1 cm kawałki). Wszystkie składniki włożyć do butelki/słoika i zalać wódką. Odstawić na tydzień, od czasu do czasu wstrząsać. Po tym czasie przefiltrować nalewkę. Przelać do butelki.
*Nalewka ma wytrawny smak, słodzona jest jedynie cukrem z kandyzowanego imbiru. Żeby uzyskać słodszą wersję, można dodać do niej trochę miodu.
to jest kora cynamonu, nie korzeń