Czasami to dobrze, kiedy w domu nie ma prawie nic do jedzenia, bo można się wtedy zastanowić, zadumać i zdziwić, że jednak jest i to całkiem sporo, i że można dzięki temu wyczarować takie pyszne rzeczy jak pęczotto z pieczarkami i pietruszką. Pęczotto to takie risotto z kaszy pęczak. Przyrządza się je tak samo, jest równie pyszne, a różni się właśnie bazą. Polecam to danie szczególnie w tym jesienno-zimowym sezonie, bo cudownie rozgrzewa ciało i duszę.
Składniki (4 porcje):
- 200g kaszy pęczak
- 150g pieczarek
- 500ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20g parmezanu
- 50ml białego wina
- pół pęczka pietruszki
- tymianek
- sól
- pieprz
Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kaszę pęczak i podsmażać przez ok. minutę. Zalać wszystko białym winem. Kiedy wino wyparuje, wlać porcję bulionu (ok. 1-1,5 łyżki wazowej) i poczekać aż kasza wchłonie płyn. Stopniowo dolewać bulion, aż kasza będzie miękka (ok. 20 minut). W tym samym czasie, na drugiej patelni roztopić kolejną łyżkę masła. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a następnie udusić przez ok. 5 minut na roztopionym maśle. Pod koniec duszenia doprawić je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać pieczarki do pęczaku, zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło, parmezan i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!