Wiecie, że o mało co, a słynne Pumpkin Spice Latte nigdy nie miałoby szansy mieć swoich 5 jesiennych minut? Kiedyś czytałam, że osoba odpowiedzialna za wprowadzenie tej kawy w ogóle się nią nie zachwyciła i nie chciała jej wypuścić na rynek. Zrobiono jednak test wśród konsumentów i koniec końców okazała się wieloletnim hitem. Ja nie podzielam zachwytu jeśli chodzi o sieciówkową wersję tej kawy, bo jest dla mnie zbyt słodka, a poza tym nie jestem wielką fanką samej kawy w Starbucksie. Za to wersja domowa Pumpkin Spice jest genialna! No i ma prawdziwą dynię, a nie barwnik. Ja najbardziej lubię ten syrop dodawać do kawy, ale świetnie też sprawdzi się jako dodatek do ciast i sosów.
Składniki:
- ćwierć średniej dyni (ok. 200g)
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka goździków
- łyżka cynamonu
- łyżka zmielonego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżki brązowego cukru (u mnie cukier palmowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty, można też użyć ekstraktu)
Dynię położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut. Następnie dynię obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładką masę. W moździerzu utłuc goździki i ziele angielskie. Dodać resztę przypraw i dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 500ml wody, dodać przyprawy i cukier. Kiedy woda się zagotuje, dodać puree z dyni i gotować na zmniejszonym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie syrop przecedzić przez gazę, dobrze wyciskając miąższ i wlać do butelki. Smacznego!
*Ten syrop nie jest zbyt słodki. Można do niego dodać więcej cukru, wtedy też konsystencja będzie bardziej gęsta.
**Miąższu wcale nie trzeba wyrzucać – świetnie nadaje się do przygotowania ciasta.
Nie piłam jeszcze Pumpkin Spice Latte, choć jest to moim celem tej jesieni. Może spróbuję zrobić sama z Twojego przepisu 🙂 A powiedz proszę, jakie ciasto potem robisz z miąższu?
Dodałam do niego 1/4 szklanki cukru, 2 jajka, pół szklanki oleju, 1 łyżeczkę sody, i 1 i 3/4 szklanki mąki. Wszystko wymieszałam i upiekłam w 180C (około godziny).