Pobyt nad morzem był fajny z różnych powodów, takich jak jeżdżenie na rowerze i łapanie opalenizny, jedzenie dobrych ryb i bardzo kalorycznych gofrów z bitą śmietaną i truskawkami, wdychanie czystego powietrza (a jak wróciłam do Warszawy to od samego oddychania czułam się brudna) oraz bycie zainspirowaną do stworzenia tej oto sałatki (a inspiracja nadeszła nad kieliszkiem cudownego białego wina Malvazija).
Składniki:
15 truskawek
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1 awokado
2 piersi z kurczaka
1 mieszanka sałaty
sok z połowy cytryny
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
Kurczaka usmażyć, poczekać aż wystygnie i pokroić. Truskawki i pomidory pokroić na ćwiartki. Awokado wydrążyć łyżeczką formując małe kulki i skropić je sokiem z cytryny. Do miski włożyć sałatę i wszystkie składniki. Z oliwy, miodu i octu balsamicznego zrobić dressing i przed podaniem polać nim sałatkę. Sałatka jest jeszcze smaczniejsza, kiedy postoi kilka godzin w lodówce, więc od razu zróbcie więcej, aby część można było przechować do następnego dnia.
od jakiegoś czasu już się szykuję na wytrawną sałatkę z truskawkami i w końcu coś znalazłam 🙂 wypróbuję! piękne zdjęcia, pozdrawiam Cię serdecznie!