Słońce już coraz bardziej nieśmiało przebija się przez chmury (chociaż jeszcze wczoraj udało mi się pracować siedząc w ogródku), dlatego potrzebuję kolorów w kuchni, żeby nie dać się szarości za oknem. A nic tak dobrze nie imituje słońca jak dynia. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z imbirem i mlekiem kokosowym.
Składniki (ok.4-5 porcji):
0,5kg obranej dyni
1 marchewka
2 ziemniaki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
400ml mleka kokosowego
korzeń imbiru (wielkości kciuka)
sól, pieprz
masło/oliwa
Dynię, marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku, na odrobinie masła lub oliwy, podsmażyć przez około 1 minutę cebulę, czosnek i imbir. Dodać dynię, marchewkę i ziemniaki i podsmażać kolejne 2-3 minuty. Zalać warzywa wodą, tak aby je zakrywała. Gotować przez 30 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i całość dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość można posypać prażonymi migdałami.
*Jeśli zupa nie będzie wystarczająco ostra, można dodać więcej imbiru lub paprykę chilli
**Ciekawy smak dodaje również skropienie zupy odrobiną soku z cytryny
1 porcja zawiera (w przybliżeniu):
170kcal
3g białka
10g tłuszczów
19g węglowodanów
3,5g błonnika