Ciastka owsiane z bananem, czekoladą i kokosem

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszne ciastka, szybkie i zdrowe. Nadają się na prezenty, na drugie śniadanie w pracy lub w szkole, na deser. Trzymane w zamkniętym pojemniku długo zachowują świeżość (ale są zbyt dobre, żeby szybko z niego nie zniknęły). Warto z nimi poeksperymentować i stworzyć swoją ulubioną wersję ze spersonalizowanymi dodatkami.

Składniki:
200g płatków owsianych
3 banany
40g gorzkiej czekolady
30g wiórków kokosowych
*Bardzo lubię też wersję z suszoną żurawiną, ale można dodać inne suszone owoce, orzechy.

Banany rozgnieść widelcem lub blenderem w misce. Wsypać płatki, posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować ciastka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180C. Przechowywać w puszce lub słoiku.
**Mieszaninę można także upiec w całości, np. w prostokątnej blasze do pieczenia ciasta i później pokroić w prostokątne batony.

(Przeczytano 2 974 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: