Sałatka z soczewicy z warzywami

sałatka z soczewicą z warzywami

Przepis ten królował u mnie w okolicach wigilijno-noworocznych, ale ta sałatka z soczewicy z warzywami jest tak dobra, że od czasu do czasu do mnie wraca (zazwyczaj wtedy, kiedy ze złośliwości rzeczy martwych okazuje się, że w okolicznych sklepach akurat zabrakło zielonej soczewicy i muszę się obejść smakiem). W końcu nadszedł więc jej czas, żeby pojawiła się na blogu i żebyście też mogli się nią zajadać. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50ml białego octu balsamicznego
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Soczewicę opłukać zimną wodą, wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Obrać marchewkę i cebulę, z pora usunąć ciemno zielone liście i opłukać z piasku. Pokroić warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej warzywa. Posypać cukrem i dalej smażyć, aż do uzyskania karmelu. Dodać ocet i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać odsączoną soczewicę. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smacznego!

(Przeczytano 1 192 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej: