Przepis ten królował u mnie w okolicach wigilijno-noworocznych, ale ta sałatka z soczewicy z warzywami jest tak dobra, że od czasu do czasu do mnie wraca (zazwyczaj wtedy, kiedy ze złośliwości rzeczy martwych okazuje się, że w okolicznych sklepach akurat zabrakło zielonej soczewicy i muszę się obejść smakiem). W końcu nadszedł więc jej czas, żeby pojawiła się na blogu i żebyście też mogli się nią zajadać. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50ml białego octu balsamicznego
- łyżeczka świeżego tymianku
- pieprz
- sól
Soczewicę opłukać zimną wodą, wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Obrać marchewkę i cebulę, z pora usunąć ciemno zielone liście i opłukać z piasku. Pokroić warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej warzywa. Posypać cukrem i dalej smażyć, aż do uzyskania karmelu. Dodać ocet i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać odsączoną soczewicę. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smacznego!