Sałatka ze szpinakiem, wędzonym łososiem, awokado, mozzarellą i pomarańczą

Sałatka ze szpinakiem, łososiem, awokado, pomarańczą, mozzarellą i dressingiem miodowo-musztardowym

Wzrost temperatury łączy się u mnie zazwyczaj ze spadkiem apetytu. Z pomocą przychodzą tutaj wszelkie sałatki, których wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut. Dzisiaj prezentuję sałatkę ze szpinakiem, wędzonym łososiem, awokado, mozzarellą i pomarańczą z moim ukochanym dressingiem miodowo-musztardowym (dodaję go chyba do 95% moich sałatek, tak bardzo go uwielbiam). Za 2 tygodnie zdaję egzamin z coachingu i taka sałatka idealnie wspiera mózg w trakcie nauki, więc na czas wszelkich sesji, sprawdzianów, egzaminów jest niezastąpiona.

Składniki:

  • 100g liści szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • 50g wędzonego łososia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 awokado
  • garść pestek dyni, słonecznika i płatków migdałów

Dressing miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól

Szpinak umyć, osuszyć i włożyć do miski. Pomarańczę i awokado obrać i pokroić w kostkę. Pokroić także wędzonego łososia i mozzarellę. Wszystko przełożyć do miski. Pestki dyni, słonecznika i płatki migdałów uprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją. Dodać do sałatki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!

(Przeczytano 2 930 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

Gotuj więcej:

  • Mniam! Zaciekawił mnie ten sos. Też mam tak, że mam mniejszy apetyt jak tylko robi się upalnie.