Lato zbliża się wielkimi krokami, o czym świadczą moje napady alergii oraz pochłanianie truskawek na każdy posiłek. Staram się o różnorodność, żeby zbyt szybko mi się nie znudziły i na razie nieźle mi to wychodzi. Śniadanie to zazwyczaj moja ukochana grzanka, a w południe eksperymentuję z różnymi sałatkami. Dzisiaj przedstawiam sałatkę z serem Halloumi, awokado i truskawkami na liściach szpinaku. Wyjątkowo zrezygnowałam z mojego ulubionego dressingu miodowo-musztardowego i postawiłam na klasyczne połączenie oliwy i octu balsamicznego.
Składniki:
- 100g szpinaku
- 225g sera Halloumi
- 100g truskawek
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- sól
Szpinak umyć i osuszyć. Ser Halloumi pokroić na 1,5-2cm kawałki i zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej, ok. 1 minuty na każdej ze stron (aż do ukazania się charakterystycznych brązowych przypieczeń). Następie pokroić je na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Skropić je sokiem z cytryny, aby nie sczerniało. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Na liściach szpinaku ułożyć kawałki sera Halloumi, awokado i truskawki. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem i takim dressingiem zalać sałatkę. Smacznego!
Szpinak i truskawka – uwielbiam to połączenie. U mnie dziś w sałatce też awokado, ale z jarmużem i fetą 🙂
Brzmi super. Muszę spróbować tego połączenia 🙂
Pysznie wygląda 🙂