Mężczyzna upolował ostatnio syrop klonowy, więc grzechem byłoby nie zrobić pancakesów. Takie amerykańskie panckaes to idealna opcja na leniwe weekendowe śniadanie. Korzystałam z przepisu mojej ukochanej Nigelli, jednak przyrządziłam wersję bardziej fit, zamieniając zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a biały cukier na brązowy.
Składniki (ok. 16 naleśników):
- 225g mąki pełnoziarnistej
- 300ml mleka
- 30g roztopionego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
Do smażenia:
- oliwa lub olej
Do podania:
- syrop klonowy
- ulubione owoce
Powyższe składniki wymieszać razem. Odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Łyżką nakładać ciasto, formować małe kółka. Kiedy ciasto zacznie bąbelkować jest to znak, żeby je przewrócić na drugą stronę. Usmażone pancakesy polać syropem klonowym i posypać ulubionymi owocami. Smacznego!
(Przeczytano 1 640 razy, 1 w dniu dzisiejszym)